Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Naseljiva zona'

Otkrivena dva nova 'vodena svijeta' koja mogu podržavati život

Kepler
NASA
07.07.2013.
u 23:55

- Ti planeti nisu nalik ničemu u Sunčevom sustavu. Oni imaju beskrajne oceane - kazala je Lisa Kaltenegger sa Max Planck Instituta za astronomiju o dva "vodena svijeta" koja kruže oko zvijezde Kepler-62.

- Ti planeti nisu nalik ničemu u Sunčevom sustavu. Oni imaju beskrajne oceane - kazala je Lisa Kaltenegger sa Max Planck Instituta za astronomiju o dva "vodena svijeta" koja kruže oko zvijezde Kepler-62, piše The Daily Galaxy.

- Možda bi tamo i moglo biti života, no pitanje je bi li mogao biti zasnovan na tehnologiji kao kod nas. Život u takvim svjetovima bi se odvijao pod vidim sa teškim pristupom metalima, električnoj energiji, vatri ili metalurgiji. Bez obzira na sve, ti planeti su vjerojatno prekrasni, plavi planeti koji kruže oko narančaste zvijezde, a možda nas snalažljivost života tamo i iznenadi - kazala je Kaltenegger.

U 'naseljivoj zoni'

"Vodeni svjetovi" se nalaze u sustavu pet planeta od kojih se dva nalaze u tzv. 'naseljivoj zoni", odnosno njihova udaljenost od njihove zvijezde je takva da mogu "primati" dovoljno svjetla i topline da bi na njihovoj površini teoretski mogla postojati voda. Istraživači su otkrili kako su oba ta planeta "vodeni svjetovi", odnosno da su cijeli prekriveni oceanom.

Kepler-62 je zvijezda malo manja i hladnija od našeg sunca. Dva vodena svijeta nazvana Kepler-62e i -62f obiđu zvijezdu svakih 122 ili 267 dana. Kepler-62e je 60 posto veći od Zemlje, -62f je 40 posto veći što ih oboje čini "supersvjetovima". Znanstvenici vjeruju da su sačinjeni od stijene i vode bez nekog velikog "plinovitog" omotača.

- Kepler-62e vjerojatno ima vrlo oblačno nebo te je topao i vlažan. Kepler-62f bi trebao biti hladniji, ali još uvijek potencijalno pogodan za život - kazao je astronom s Harvarda Dimitar Sasselov.

>>Egzoplaneti najsličniji Zemlji: Imaju svoje sunce, možda i vodu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije